Monday, July 18, 2011

Mengajar Aisy

Lately aisy selalu x nak slam ngn org. esp org tua pangkat nenek nenek ni. aisy dijaga dgn mak aku. so setiap hari mak aku akan gi class sana class sini..x pun org dtg rumah belajar mengaji ngn mak aku. bila disuruh salam ngn nenek2 tu Aisy mesti sorok tangan . kadang2 aku malu gak sbb budak lain x der masalah nk salam org. tp dulu Aisy x der masalah. aku x tau nk ajar macam mana dah. dh gertak nk ikat tangan n buang toys dia pun x menjadi jugak. dia takut & 'insaf' masa time kita marah dia jer..pastu wat balik. bagi aku budak2 ni mcm2 karenah dia. tp alhamdulillah dia x der lah wat lebih2 . dia still lg undercontrol. x pernah ckp bnd2 x baik. keliling dia adalah org2 besar. percakapan dia pun macam org besar...

dgn usianya 2 thn lebih tu aku rasa cukup adil bagi dia untuk explore & learn banyak bnd. org tua pun ader wat salah n x nak salam ngn org lain kan.? ni pulak bdk 2 thn. itu mungkin salah satu process untuk dia membesar. klu dia wat n kita tegur maknanya dia tau perbuatan dia tu x baik dan dia x kan ulang lagi. Alhamdulillah selepas beberapa teguran dia dah nak salam dgn orang balik..Terima kasih Aisy...

Aisy selalu ingat apa sahaja yg aku tegur or nasihat kn dia. Contohnya....

* Pesanan aku kat Aisy : jgn beli aiskrim tau. nti Aisy batuk lagi. klu Aisy beli nti mommy marah Aisy.

Bila pergi kedai ngn atuk or nenek dia. dia akan bagitau atuk or diri dia sekali..

"tak mau beli aiskrim yer..nanti batuk..nanti mommy marrahh... beli jajan jer".....


*Pesanan aku kat Aisy : kalau Aisy jumpa org, Aisy kena salam tau..kalau Aisy x salam nti mommy ikat tangan pastu buang semua toys Aisy. (gertak jer sbnarnya..x smpi hati aku nak wat betul2. aku yg nangis nti..)

The next day aku tanya dia " Tadi Aisy salam x ngn nenek tu?

Then Aisy jawab, "Shhaalam..kalau Aisy tak shalam nti mommy marah kan? nti mommy ikat tangan Aisykan pashtu Mommy throw menan Aisy kat luaar shana kan?.....

Baguuussss ank Mommy....I love You more and more.

2 comments:

  1. mama rayyan : terima kasih mama rayyan..dh lama x jumper kan..

    ReplyDelete